Publié le 6 Janvier 2019

Conservation de graines

Conservation de graines

How to keep your seeds from one year to the next?
Germination time:

If you still have seed packets, you can get an idea of ​​their germination time by looking at the expiration date.
This guarantee is only indicative as it will depend on the good conservation of the seeds.
The seed is sensitive to temperature differences but especially to water differences. Electromagnetic waves, formaldehyde-based glues are also unfavorable.
It will therefore be necessary to choose the place of storage, in a dry place and at low temperature.
Conservation in the fridge. What there is to know :
Be careful that in the fridge, there is a damp atmosphere that could destroy the germination of your seeds. It will be important to put them in a very tight box if you choose to keep them there.
The table below gives you an idea of ​​the germination time per species.
1 year: parsnip, angelica, musk chervil, wild garlic
2 to 3 years: onion, leek, but sweet, spinach, beans, peas, parsley, fennel and most flowers ...
3 to 4 years: carrot, celery, chicory, endive, watercress, lamb's lettuce, purslane
4 to 5 years: lettuce, cabbage, turnip, radish, tomato, beet, chard, squash, cucumber
Useful advice :
To keep beans, beans, peas and weevil attacks, we advise you to put them in the freezer for at least a week. You will eliminate adults and larvae and will be able to keep your seeds from one year to the next.
How to check germination rates?
You can test a dozen seeds on a wet blotter or paper towel to get an idea of ​​the germination rate.
It should be kept moist during the period of emergence which varies between 5 to 20 days.
Some species require a low temperature (max 18°C) such as beans, spinach, lettuce..., others a higher temperature (22°C to 26°C) for squash, eggplant, peppers, tomatoes...
And for others, like some flowers, beets, sometimes lettuce, aubergines (eggplants) ... which have a dormancy, it will lift it by leaving a few days in the fridge before putting them in the right temperatures conditions.
Certain seeds like squash, beans and spinach will germinate better in a slightly moist soil.
The easiest ones to germinate on a blotter are the seeds of crucifers, cucumbers, gherkins, beans, peas, lettuce, tomatoes ...
You can also sow with a higher density if in doubt, directly in place or in pot, depending on the species to be sown.
How to evaluate the quantity of sachets?
Bag weight and seed number per gram are indicated on each item sheet in the table of characteristics. These indications will give you an estimate of the amount of seeds in a sachet.
On your side, according to the desired varieties, the quantities consumed per year by your family, you will be able to evaluate your needs in sachet.
 
Récolte de graines

Récolte de graines

La plupart des graines, stockées dans de bonne condition, peuvent se conserver plusieurs années. Pour rappel, pour germer, une graine a besoin de chaleur, d’humidité et de lumière, donc pour les conserver, il faut faire l’inverse !

Biologiquement parlant, il existe 2 types de graines:
Les graines orthodoxes
Ce sont les graines pouvant supporter la déshydratation et survivre dans cet état, ce qui leur permet de se conserver longtemps.
Pour cela, il faut donc les faire sécher en fine couche, idéalement autour des 20°C, afin de réduire leur teneur en eau, puis les mettre dans des contenants hermétiques, type boîtes en métal ou pots en verre.
Les graines récalcitrantes
Ce sont des graines ne supportant pas la déshydratation, et donc se conservant peu.
Elles se gardent dans des sacs non hermétiques, type sacs de jute ou toile, et peuvent se conserver entre 4 et 6 mois, en général.

Chambre froide - Exemple de conservation
➤ Chez Semences du Puy, nous conservons donc toutes nos graines dans des boîtes hermétiques ou sacs non hermétiques, selon leurs caractéristiques, en chambre froide (3-4°C).
Pour les engrais verts et mélanges de fleurs, les graines peuvent être stockées dans une pièce à température ambiante, sans chauffage, à l’abri de la lumière direct et au sec.
Chaque contenant est identifié avec son nom latin complet et son numéro de lot, puis rangé par ordre alphabétique sur des étagères. En chambre froide, il y a les arbres et arbustes d'un côté, et les fleurs d'un autre.

https://www.semencesdupuy.com/blog/la-conservation-des-graines-n16

Références bibliographiques

  • Livre : Graines des feuillus forestiers de la récolte au semis, Editions INRA, Claudine Muller (auteur), Boleslan Suszka (auteur), Marc Bonnet-Masimbert (auteur)
  • Article de Françoise Corbineau Professeur à la Sorbonne, Université Pierre et Marie Curie-Paris 6 ; UMR7622, équipe Biologie des semences, sur https://www.jardinsdefrance.org/

 

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